Checklist: pinautomaat aanschaffen? Hier moet je op letten!

Als horecaondernemer kan je niet zonder pinterminal en het is ook geen geheim dat het koppelen van je pinautomaat met je kassa zorgt voor meer inzicht, efficiënt werken en minder fouten. Maar hoe weet je welke pinautomaat past bij jouw horecazaak? Met deze checklist weet je waar je op moet letten.

✔ Past de pinterminal bij jouw manier van werken?

Allereerst is het belangrijk dat de pinterminal aansluit bij jouw manier van werken. Je wilt immers niet je werkprocessen omgooien om te zorgen dat je met een betaalautomaat uit de voeten kunt. Belangrijke punten om op te letten zijn:

  • Wil je mobiel kunnen pinnen op het terras of heb je juist een vaste terminal nodig bij de bar?
  • Is er een koppeling mogelijk met jouw kassasysteem?
  • Heb je 24/7 ondersteuning of duurt het bij een storing enige tijd voor je weer betalingen via de pin kunt accepteren?
  • Voldoet de pinterminal aan moderne eisen, zoals contactloos betalen via NFC, een kleurenbeeldschem en een grote printerrolhouder?

Wanneer je bovenstaande punten als uitgangspunt neemt, krijg je waarschijnlijk al een shortlist met pinterminals die geschikt zijn. Een shortlist die je steeds korter maakt met de volgende vragen.

✔ Wanneer begint de pinterminal aan een nieuwe dag?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar als horecaondernemer is het belangrijk om te checken wanneer je pinterminal begint aan een nieuwe dag. Zo is het niet ondenkbaar dat jouw pinautomaat om 00.00 uur de dag afsluit. Zeker wanneer jij een horecazaak hebt waar na middernacht nog transacties plaatsvinden, kan dit je boekhouding in de war gooien. Helemaal als jouw kassa zo is ingesteld dat jouw dag loopt van 06.00 tot en met 06.00 uur, heb je dus te maken met twee verschillende dagafsluitingen.

Reden genoeg om de flexibiliteit waarmee je de dagafsluiting kunt instellen op je pinautomaat, mee te nemen bij de selectie.

✔ Wat betaal je voor de pinautomaat?

We beginnen de checklist bewust niet met de kosten. Het is namelijk belangrijk dat je eerst een shortlist maakt op basis van belangrijke functionaliteiten. Daarna kun je de definitieve pinterminal kiezen waarbij je de kosten als uitgangspunt neemt.

Laat je niet alleen verleiden door de prijs die je betaalt voor de aanschaf of huur van de pinterminal. Vaak betaal je ook nog een bedrag voor het koppelen met de kassa. Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met transactiekosten. Een paar cent lijkt marginaal, maar kan met duizenden transacties per jaar flink oplopen en dat is zonde.

Heb je een unTill kassa en wil je weten met welke terminals wij koppelen? Bezoek de speciale pagina.

Checklist pinterminal kiezen